Wat is een CMS systeem?

Een content management systeem of CMS systeem geeft u de mogelijkheid om zonder technische kennis en zonder hulp van anderen aanpassingen te doen aan uw website via een alleen voor u toegankelijke beheerdersomgeving. Dit maakt het voor u mogelijk om een website te maken en onderhouden zonder dat u programmeerkennis of kennis over de opmaaktaal HTML nodig heeft.

Hieronder staan voorbeelden van onderdelen die in veel CMS systemen terugkomen:

  • Paginabeheer
  • Aanpassen van menu’s op de website
  • Mediabibiliotheek (plaatjes, video’s, audio)
  • Formulieren zoals het contactformulier aanpassen
  • Bezoekersstatistieken
  • Gebruikersbeheer

Het verschil tussen CMS systemen en website builders

Content management systemen zijn iets anders dan zogeheten “website builders”. Een content management systeem dient u te uploaden naar uw webhosting. Website builders zijn online tools van platformen als bijvoorbeeld Wix en Weebly. Bij een CMS systeem beschikt u over de broncode en kunt u eventueel wijzigingen aanbrengen. Bij website builders beschikt u niet over de broncode en kunt u geen wijzigingen aanbrengen.

Het verschil tussen CMS systemen en frameworks

Ook wordt de term CMS soms onterecht met de term “framework” verward. Frameworks bieden functionaliteiten welke programmeurs kunnen gebruiken om snel een webapplicatie kunnen maken. Om een framework te gebruiken is enige programmeerkennis nodig. CMS systemen zijn daarentegen bedoeld om zonder programmeerkennis uw website aan te passen. Wel kan het zo zijn dat een CMS gebruik maakt van een bepaald framework. Hier hoeft u als websitebeheerder in principe niets van te merken.

Advertentie